Dit moet er allemaal geregeld worden na het overlijden van een naaste
We praten liever niet over de dood. Eigenlijk is dat best vreemd, aangezien Iedereen er mee te maken krijgt. Als een naaste komt te overlijden moet er een hoop geregeld worden in een toch al moeilijke en zware tijd. Zeker voor mensen die dit voor het eerst meemaken is het soms flink zoeken wat er allemaal geregeld moet worden. In dit artikel zetten we de feiten op een rijtje zodat je weet wat er allemaal op je af kan komen op het moment dat er een naaste overlijdt.
De formele zaken regelen
Een van de lastigste dingen om goed te regelen bij het overlijden van naasten is de zakelijke kant van het verhaal. Hiermee wordt niet bedoeld welke sprekers er op de uitvaart worden uitgenodigd om te spreken, maar juist de administratieve zaken die geregeld moeten worden. Het eerste wat er moet gebeuren is het melden van het overlijden bij de gemeente. Dit kan telefonisch of via een formulier op de website van de gemeente. Daarnaast moet je contact opnemen met de verzekeraars en de banken. Er moet ook een inventarisatie worden opgesteld van het vermogen zodat dit kan worden verdeeld onder de erfgenamen. In een ideale wereld bespreek je voor het overlijden of de overledene persoon begraven of gecremeerd wil worden. Op die manier kan de uitvaartzorg naar wens van de overledene geregeld worden.
De persoonlijke zaken regelen
Op het moment dat een naaste komt te overlijden is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een uitvaartonderneming. Zij kunnen je helpen in het proces van het vinden van een goede locatie voor de begrafenis of crematie. De begrafenis of crematie hoeft niet altijd plaats te vinden in de woonplaats van de overledene. Iemand die in Leiden woont kan prima voor een crematie Amsterdam kiezen, als diegene veel affiniteit heeft met hoofdstad. De uitvaartondernemer zal vrij snel na het overlijden op bezoek komen om de gang van zaken door te nemen. De uitvaartondernemers zal vragen naar de persoonlijke gegevens, de wensen van de nabestaanden en natuurlijk ook de wensen van de overledene. Tijdens dit eerste gesprek informeert de uitvaartondernemer naar de gewenste verzorging van de overledene. Zo moet bijvoorbeeld besloten worden of de overledene opgebaard wordt of niet. De uitvaartondernemer vraagt ook naar de financiële afspraken die zijn gemaakt. Zo moet bijvoorbeeld besloten worden of de uitvaart verzekerd is of niet en hoe de kosten betaald gaan worden. Tenslotte moet er bepaald worden wie er allemaal uitgenodigd worden voor de uitvaartdienst.