Dit wist je nog niet over palmolie

Dit wist je nog niet over palmolie

21 december 2022 0 Door Redactie

Palmolie, je hebt er vast wel eens van gehoord. Palmolie is namelijk geregeld terug te zien op televisie of over te lezen in artikelen. Meestal wordt palmolie in een negatief daglicht gezet, waardoor je hier misschien op een niet al te beste manier tegenaan kijkt. Toch is veel van deze informatie niet meer van deze tijd. Binnen de palmolie-industrie zijn namelijk veel ontwikkelingen gaande met meer positieve gevolgen voor zowel onze gezondheid als de natuur. Heb je nog niet zo’n duidelijk beeld van palmolie of ben je wel benieuwd wat voor ontwikkelingen er dan plaatsvinden? Dan lees je hier meer over deze bekende en veelgebruikte olie.

 

Wat is palmolie?

Palmolie is een plantaardige olie. En niet zomaar een plantaardige olie, maar de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Palmolie is afkomstig van de oliepalm, waarvan uit de vruchten van de boom de olie wordt geperst. De oliepalm is een tropische boom die rond de evenaar groeit. De bladeren van deze boom kunnen wel vijf meter lang worden. Aan de deze boom groeien palmvruchten in grote trossen die het hele jaar door geoogst kunnen worden. Een palmvrucht is ongeveer zo groot als een olijf en heeft in het midden een zaadje of pit. Elke palmvrucht bevat zo’n 30 procent olie, daar komt dus palmolie vandaan. Een enkele oliepalm kan wel 40 kilo olie per jaar produceren!

 

Waar wordt palmolie voor gebruikt?

Palmolie vindt je terug in enorm veel producten die je dagelijks consumeert. Van verzorgingsproducten als zeep, shampoo, deodorant, lippenbalsem, scheerschuim en zonnebrandcrème tot voedingsmiddelen als chips, koekjes, pindakaas, sauzen, cruesli en hazelnootpasta, palmolie consumeren we dagelijks. De reden dat palmolie in zoveel producten is verwerkt, heeft te maken met het feit dat het geen smaak heeft, maar wel makkelijk te mengen is en smeedbaarheid verbeterd.

 

Hoe zit het nu precies met ontbossing?

Als je je al eens hebt verdiept in palmolie, dan zal je de olie vast wel eens in relatie hebben gezien met ontbossing. Ontbossing voor de productie van palmolie is een erkend probleem. Je zult je dan ook vast wel eens hebben afgevraagd: “what is sustainable palm oil?”. Veel organisaties zetten zich in om de ontbossing tegen te gaan, waaronder EPOA. EPOA staat voor European Palm Oil Alliance en zet zich in voor een duurzame productie van palmolie. In plaats van regenwoud te kappen om meer oliepalmen te planten, worden steeds vaker gebruikte landbouwgronden gebruikt die worden omgetoverd tot palmolieplantages. Ontbossing blijft natuurlijk wel een probleem waar aandacht aan moet worden blijven besteed. Palmolie draagt slechts bij aan een kleine drie procent van de wereldwijde ontbossing en is daarmee dus niet de grootste drijfveer.