Hoe je gezichtsvorm je brilkeuze beïnvloedt

Hoe je gezichtsvorm je brilkeuze beïnvloedt

4 mei 2024 0 Door Redactie

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte bril, is het belangrijk om rekening te houden met de vorm van je gezicht. Elke gezichtsvorm heeft bepaalde kenmerken die kunnen worden geaccentueerd of verzacht met de juiste montuur. Heb je bijvoorbeeld een vierkant gezicht met sterke kaaklijnen, dan kun je kiezen voor ronde of ovale brillen om zachtheid toe te voegen. Aan de andere kant helpen hoekige monturen zoals rechthoekige brillen om een rond gezicht meer definitie te geven.

Bij een ovaal gezicht heb je geluk; vrijwel alle montuurvormen staan je goed. Probeer wel de proporties in balans te houden door niet voor een te groot of te klein montuur te gaan. Heb je een hartvormig gezicht, dan kun je het beste voor brillen kiezen die breder zijn aan de onderkant om zo meer balans te creëren. Het is dus echt een kwestie van passen en meten, maar als je eenmaal weet welke vormen jou complementeren, is multifocale brillen kopen een fluitje van een cent.

Vierkant, rond of ovaal: wat werkt het beste?

Voor iemand met een vierkant gezicht zijn ronde of ovale brillen ideaal omdat ze contrast bieden met de hoekige lijnen van het gezicht. Daarentegen kunnen mensen met een rond gezicht beter kiezen voor rechthoekige of vierkante monturen om zo wat meer structuur aan hun gezichtscontouren toe te voegen. Als je een ovaal gezicht hebt, heb je de meeste keuzevrijheid; bijna elk type bril past bij jou. Let er wel op dat het montuur in proportie is met de rest van je gezichtskenmerken.

De impact van kleur op je uitstraling

Kleur speelt een onmisbare rol in de keuze van je nieuwe bril. Het gaat hier niet alleen om mode of persoonlijke smaak; kleuren kunnen echt iets doen voor je uitstraling. Zo kunnen warme kleuren zoals rood, oranje en goud warmte toevoegen aan je gezicht, terwijl koelere kleuren zoals blauw en zilver frisheid kunnen brengen. Bij brillen kopen is het ook belangrijk om rekening te houden met de kleur van je huid, ogen en haar. Een kleur die daarbij past, kan je look compleet maken.

Een eenvoudige manier om te bepalen welke kleuren bij je passen, is door te kijken naar de ondertoon van je huid. Heb je een warme ondertoon, ga dan voor brillen in warme kleuren. Heb je juist een koele ondertoon, dan zijn brillen in koele tinten iets voor jou. En vergeet niet dat zwart altijd stijlvol is en bijna iedereen goed staat, terwijl een helder gekleurd montuur juist kan dienen als een opvallend accessoire.

Welke tinten complimenteren jouw huid en haar?

Als het aankomt op het kiezen van de juiste tint voor je bril, dan zijn er geen harde regels. Het gaat er vooral om wat jij mooi vindt en wat jij denkt dat bij jou past. Over het algemeen geldt dat mensen met een lichte huid goed kunnen gaan voor donkere of levendige kleuren die contrast bieden, terwijl mensen met een donkere huid vaak prachtig staan met lichte of metallic kleuren die mooi afsteken.

Laatste trends in monturen voor dit seizoen

Brillentrends veranderen constant en het kan leuk zijn om de laatste mode te volgen. Dit seizoen zien we bijvoorbeeld veel retro-invloeden met grote ronde monturen en cat-eye brillen die terugkomen. Ook transparante monturen blijven populair, deze geven een subtiele en moderne uitstraling zonder te overheersen. Voor wie echt wil opvallen, zijn er monturen in opvallende kleuren en patronen die de show stelen.

Wat ook in zwang is, zijn duurzame materialen zoals gerecycled acetaat en metaal, waarmee je niet alleen een statement maakt op modegebied maar ook laat zien dat je om het milieu geeft. Het is duidelijk: of je nou kiest voor klassiek of trendy, er zijn brillen in overvloed om jouw persoonlijke stijl te weerspiegelen.

Terug naar retro of strak en modern?

Of je nu liefhebber bent van vintage stijlen of de voorkeur geeft aan moderne strakke lijnen, er is altijd wel een trend die bij jou past. Retrobrillen zoals de pilotenbril of het cat-eye montuur geven die klassieke Hollywood-glamour, terwijl minimalistische ontwerpen juist zorgen voor een moderne, gestroomlijnde look.

Materiaal maakt het verschil

Naast vorm en kleur speelt materiaal ook een cruciale rol in hoe een bril aanvoelt en hoe lang deze meegaat. Metaal is duurzaam en geeft vaak een klassieke uitstraling, terwijl kunststof lichter is en ruimte biedt voor meer creatieve designs. Het nieuwere acetaat biedt zowel stevigheid als flexibiliteit en komt in allerlei rijke kleuren en patronen.

Kiezen voor het juiste materiaal hangt af van je levensstijl en persoonlijke smaak. Ben je actief en sportief? Dan is een lichte kunststof bril misschien iets voor jou. Zoek je iets dat lang meegaat en tijdloos is? Dan zou metaal wel eens de juiste keuze kunnen zijn.

Van klassiek metaal tot eco-vriendelijk acetaat

De keuze voor metaal kan wijzen op klassiek en duurzaam design. Acetaat daarentegen wordt vaak gebruikt voor modieuze brillen en biedt mogelijkheden tot unieke kleurschakeringen en texturen. Bovendien kunnen acetaatmonturen gemaakt worden van hernieuwbare bronnen, wat ze tot een eco-vriendelijke keuze maakt.

Tips voor het onderhouden van je bril

Om ervoor te zorgen dat je nieuwe bril zo lang mogelijk meegaat, is goed onderhoud essentieel. Reinig de glazen dagelijks met water en een milde zeep of gebruik speciale reinigingsdoekjes voor brillenglazen. Bewaar je bril altijd in een stevig etui wanneer je deze niet draagt; dit voorkomt krassen en andere schade.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te controleren of de schroefjes nog goed vastzitten en of de bril nog goed op je neus zit. Als multifocale brillen kopen nieuw voor je is, vraag dan aan de opticien hoe je jouw nieuwe multifocale bril het beste kunt onderhouden.

Langdurig plezier van je investering

Een goede bril kan best een investering zijn, dus wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Door regelmatig onderhoud blijven zowel het montuur als de glazen in topconditie. Denk hierbij aan het gebruik van microvezeldoekjes voor het schoonmaken van de glazen, zodat er geen krassen ontstaan.