Hoe kies je de perfecte bril voor jouw gezichtsvorm

Hoe kies je de perfecte bril voor jouw gezichtsvorm

27 april 2024 0 Door Redactie

Als je op zoek bent naar een nieuwe bril, dan weet je hoe belangrijk het is dat deze goed bij je gezicht past. Maar wat is nou de perfecte bril voor jouw gezicht? Laten we beginnen met de vorm van het montuur. Het algemene advies is om een montuur te kiezen dat contrasteert met de vorm van je gezicht. Heb je een rond gezicht? Ga dan voor een hoekig montuur. En andersom, bij een hoekig gezicht past een ronder model vaak beter.

Maar er is meer dan alleen de vorm. De kleur van het montuur kan ook heel bepalend zijn. Kleuren die goed aansluiten bij je huidtint kunnen je look echt compleet maken. Een montuur in een kleur die nabij je haarkleur ligt of juist een die afsteekt, kan je hele uitstraling veranderen. Wees niet bang om te experimenteren met zowel neutrale als felle kleuren!

Kleurkeuzes die complementeren

Naast de vorm zijn de kleuren van je montuur ook belangrijk. Wist je dat bepaalde kleuren je gelaatstrekken kunnen versterken en zelfs je stemming kunnen beïnvloeden? Warme kleuren kunnen bijvoorbeeld een vriendelijke en toegankelijke uitstraling geven, terwijl koele tinten juist professioneel en verfijnd overkomen.

Als je het lastig vindt om te bepalen welke kleur montuur je het beste staat, denk dan eens aan de brillen die je vaak draagt. Welke tinten vind je terug in je garderobe? Die geven vaak al een goede indicatie van wat je mooi vindt en wat goed bij je past. En vergeet niet: brillen zijn accessoires waarbij je best mag opvallen!

Een kijkje in multifocale brillen

Multifocale brillen kopen kan een hele uitkomst zijn als je zowel voor dichtbij als veraf niet meer scherp ziet. Deze brillen hebben verschillende sterktes in één lens, waardoor je niet steeds van bril hoeft te wisselen. Het bovenste deel van de lens is voor veraf kijken, en naar beneden toe wordt de sterkte sterker voor lezen en andere taken van dichtbij.

De technologie achter multifocale lenzen is indrukwekkend. De sterktes lopen geleidelijk in elkaar over zonder zichtbare lijnen, waardoor het kijken heel natuurlijk aanvoelt. Het vraagt wel even wat gewenning, maar meestal zijn mensen snel om en willen ze niet meer terug naar meerdere brillen.

Van dichtbij tot veraf zonder problemen

Het grootste voordeel van multifocale brillen is natuurlijk dat je moeiteloos kunt switchen tussen verschillende zichtafstanden. Of je nu aan het autorijden bent, een boek leest of op je telefoon kijkt; alles komt weer scherp in beeld met één en dezelfde bril.

Bij het multifocale brillen kopen is het wel belangrijk dat je goed laat meten welke sterktes je nodig hebt en dat het montuur goed past. Een goede opticien kan hierbij helpen, zodat de overgang tussen de verschillende sterktes precies op de juiste hoogte zit voor jouw ogen.

Zonnebrillen en uv-bescherming

Een goede zonnebril doet meer dan alleen stijlvol eruitzien; het beschermt je ogen ook tegen schadelijke UV-stralen. Als je buiten bent, vooral in de zomer of op vakantie, is het belangrijk dat je ogen goed beschermd zijn tegen zowel UVA- als UVB-straling.

Goede zonnebrillen hebben lenzen die 100% UV-bescherming bieden. En wist je dat zelfs op bewolkte dagen UV-straling door de wolken heen komt? Een goede zonnebril is dus eigenlijk het hele jaar door geen overbodige luxe.

Waarom uv-bescherming essentieel is

Te veel blootstelling aan UV-straling kan op lange termijn schade veroorzaken aan je ogen, zoals cataract of zelfs oogkanker. Het regelmatig dragen van een bril met goede UV-bescherming is daarom geen modegril, maar echt een gezondheidsmaatregel.

Naast bescherming tegen UV-straling kunnen sommige zonnebrillen ook gepolariseerde lenzen hebben, die helpen tegen schitteringen op water of wegdek. Zo combineer je comfort met veiligheid – en zie je er ook nog eens goed uit!

De nieuwste modetrends in brillenland

Brillen zijn ware modeaccessoires geworden, en elk jaar zijn er wel nieuwe trends te spotten. Dit jaar zien we veel retro-invloeden met een moderne twist, zoals oversized monturen en gedurfde patronen die echt een statement maken.

Transparante monturen blijven ook populair omdat ze zo veelzijdig zijn – ze passen vrijwel bij elke outfit en geven een frisse, moderne look. En voor wie echt iets unieks wil: personalisatie is helemaal in! Denk aan monogrammen of speciale details die jouw persoonlijke stijl benadrukken.

Populaire stijlen dit jaar

Cat-eye brillen blijven favoriet bij veel mensen door hun flatterende vorm die een beetje speelsheid toevoegt aan elke look. Voor mannen zien we steeds meer geometrische vormen en stevige materialen zoals metaal of acetaat.

Grote merken komen vaak met gedurfde ontwerpen die trends zetten voor het komende jaar. Maar vergeet niet dat uiteindelijk jouw persoonlijke comfort en stijlvoorkeur het belangrijkste zijn bij het kiezen van een nieuwe bril.

Briltechnologieën die je leven veranderen

We leven in een tijdperk waarin technologie steeds meer geïntegreerd raakt in ons dagelijks leven – zo ook in brillen! Er zijn tegenwoordig slimme brillen die kunnen synchroniseren met je smartphone, waardoor je meldingen direct voor je ogen kunt zien.

Ook op het gebied van lenscoatings gebeurt er veel; denk aan coatings die blauw licht filteren of zichzelf aanpassende fotochromatische lenzen die donkerder worden in de zon.

Slimme brillen en hun mogelijkheden

Slimme brillen kunnen zelfs helpen bij navigatie of vertaling in real-time – ideaal voor op reis! En hoewel deze technologieën nog volop in ontwikkeling zijn, geven ze alvast een spannend kijkje in de toekomst van eyewear.

Vergeet alleen niet dat ook deze high-tech snufjes goed moeten passen bij jouw levensstijl en behoeften. Een bril draag je tenslotte elke dag!