Zelfdeterminatie voor meer motivatie: Zo krijg jij gemotiveerde werknemers

Zelfdeterminatie voor meer motivatie: Zo krijg jij gemotiveerde werknemers

2 januari 2023 0 Door Redactie

Een van de grootste uitdagingen waar je als werkgever mee te maken krijgt is het motiveren van je personeel en personeel behouden. Door personeel te behouden gaat kennis niet verloren en zorg ervoor een stabiele werksfeer. Veel bedrijven gebruiken hiervoor een HR cyclus en hebben goed gedeelde en doorleefde kernwaarden. In dit artikel kijken we naar een manier om de kernwaarden en HR-cyclus te koppelen aan motivatiemanagement: de zelfdeterminatietheorie.

Eerst de basis

Voordat je op zoek kan gaan naar manier om de motivatie van je werknemers naar een hoger niveau te tillen, is het belangrijk dat je een goede basis hebt gelegd. Zorg ervoor dat je samen met de top van het bedrijf sterke kernwaarden ontwikkeld. Zorg ervoor dat deze kernwaarden duidelijk zijn en consequent worden aangehaald. Je kan deze kernwaarden niet opdringen aan de werknemers. Ze moeten er gewoon altijd zijn en ieder aspect van het werk. Als de kernwaarden zijn doorleeft, is het belangrijk om de HR cyclus goed in te richten. Het kan waardevol zijn om hulp in te schakelen van een gespecialiseerd bureau om de HR cyclus goed in te richten. Een goed ingerichte HR cyclus ondersteunt medewerkers in het leren en presteren en wordt niet ontwikkeld voor de medewerkers maar in samenwerking met de medewerkers.

Motivatie naar een hoger niveau

Een waardevolle theorie in het ontwikkelen van de motivatie van de werknemers is de zelfdeterminatietheorie. De zelfdeterminatietheorie is een psychologische theorie die zich bezighoudt met de motivatie van mensen. Volgens deze theorie zijn er drie basisbehoeften die mensen hebben om gemotiveerd te zijn: competentie, autonomie en verbondenheid.

Competentie is het gevoel dat je alles in huis hebt om de doelen te bereiken die je voor ogen hebt. Met andere woorden gaat het er dus om dat je jezelf in staat acht om de werkzaamheden uit te voeren. Autonomie is het gevoel dat je hebt om zelf te bepalen wat je doet en hoe je het doet. Dit kan je bijvoorbeeld bereiken door in de HR cyclus stil te staan bij de eigen beslissingen die de werknemer over zijn of haar werkzaamheden kan nemen. Verbondenheid is de mate waarin je het gevoel hebt dat je verbonden bent met de organisatie en in hoeverre je deel te uitmaakt van een groep. Volgens de zelfdeterminatietheorie is het belangrijk dat mensen deze basisbehoeften vervullen om gemotiveerd te zijn. Als mensen deze basisbehoeften vervullen, zullen ze gemotiveerd zijn om te presteren en zich te ontwikkelen. Als mensen deze basisbehoeften echter niet vervullen, zullen ze minder gemotiveerd zijn en zullen ze minder presteren.