Zo maak je de tuin klaar voor de lente

Zo maak je de tuin klaar voor de lente

28 december 2022 0 Door Redactie

Met de vrieskou, regen en wind van de afgelopen maand is de lente nog lang niet in het vizier. Zo middenin de donkere maanden houden we ons vooral bezig met warm aankleden, series bingen onder een dekentje op de bank en voldoende thee en warme chocolademelk drinken. Hoewel we ons nog klaarmaken voor de échte winter, kunnen we niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereidingen voor de lente. Straks als het eerste lentezonnetje weer gaat schijnen wil je natuurlijk gelijk weer optimaal gebruik kunnen maken van je buitenruimte. We willen dat de tuin er weer schoon en fris bij staat wanneer we onszelf dan eindelijk weer op een tuinstoel in de zon kunnen laten ploffen. Met de tips in dit artikel weet jij hoe je je tuin moet klaarmaken voor de lente.

 

Schoonmaken

Het begint natuurlijk met het schoonmaken van de tuin. Bladeren zijn op de grond blijven liggen en het onkruid heeft vrij spel gehad om tussen de tegels en de planten te groeien. Het is dan ook aan te raden dit als eerst te verwijderen. Dode takken en losse bladeren hark je gemakkelijk bij elkaar en gooi je natuurlijk in de gft-bak, zo houden we ook nog rekening met het milieu. Je zult merken dat de tuin er dan al een stuk verzorgder uitziet. Daarna kun je de tegels gaan reinigen met een hogedrukreiniger. Als je een gazon hebt kun je hier in het voorjaar wat kalk over strooien. Hierdoor worden de wortels beter belicht en kun je de vorming van mos voorkomen. Het Gazon beluchten is minstens zo belangrijk. Dit betekent letterlijk lucht in de grond brengen door kleine stukjes uit de grond te halen. Zo ontstaan er kleine luchtzakjes waardoor lucht, licht, water en voeding hun weg naar beneden kunnen vinden. Als er na het verticuteren kale plekjes zijn ontstaan kun je deze inzaaien met graszaad. Bij Gazon specialist Moowy vind je verschillend graszaad, bijvoorbeeld voor een sport- en speelgazon of juist voor een siergazon.

 

Tuinmeubilair

Zodra de tuin weer schoon is en het gazon de nodige aandacht heeft gehad, is het tijd om de tuinmeubelen weer neer te zetten. Als je de tuinmeubelen van de winter hebt opgeslagen in een overdekte ruimte, dan hebben ze waarschijnlijk alleen een kleine opfrisbeurt nodig. Anders is het belangrijk de tuinmeubelen goed te reinigen en eventueel te behandelen met olie of wax, net wat geschikt is voor het materiaal.

 

Decoratie

Je tuin is nog niet af zonder decoratie. Koop bijvoorbeeld een leuke houten plantenbak en rij naar het tuincentrum om wat planten te kopen. Wat chrysanten, violen, petunia’s en dahlia’s zullen de tuin een stuk gezelliger maken. Binnen de kortste keren zullen de knoppen open gaan en geniet jij van een vrolijke tuin met veel kleur. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een vaste tuinplant zodat je er het hele jaar door van kunt genieten. Lavendel is hiervan een goed voorbeeld, het ruikt ook nog eens erg lekker.